10 sfaturi pentru a fi un mai bun agent de vanzari

agent-vanzariUn agent de vanzari nu inseaman a fi un vanzator de masini uzate si care poarta un costum ciudat. Un agent de vanzari poate fi oricine incearca sa convinga un potential client sa investeasca intr-un produs sau serviciu, oricare ar fi acesta.

Si, daca esti cineva care doreste sa inceapa o afacere, atunci aceste sfaturi au fost scrise special pentru tine!
1. Sa ai carisma – In primul rand, trebuie sa ai carisma atunci cand incerci sa convingi oamenii. Exista numeroase carti pe care le poti invata cum sa fii carismatic, dar tot ce trebuie sa faci este sa practici. Devenind confortabil cu rolul tau de agent de vanzari tot mai mult, vei deveni si mai natural si carismatic.
2. Contactul vizual – Unii oameni sunt timizi, si asta e in regula. Dar daca vrei sa fii un agent de vanzari de succes, contactul vizual este o necesitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca contactul vizual arata ca poti comunica cu alte persoane, si arati ca nu iti este rusine sa explici produsul potentialului client.
3. Sa fii relaxat – A vorbi cu o voce bine sau cu muschii tensionatpe fata ta este un semnal de indepartare pentru clienti. Cand incepi vinderea obiectelor, de multe or iesti foarte nervos, iar acest lucru va face clientii potentiali sa se minta incomozi. Deci, atunci cand faci incercarea de a vinde un produs, aminteste-ti sa iti controlezi respiratia, sa pastrezi un aspect calm si sa cresti fluxul de vanzari.
4. Planul de raspunsuri – cele mai multe ori, vei avea aceleasi intrebari de la clienti despre produs. Intrebari de genul cum functioneaza, sau de ce este deosebit, etc. Foloseste acest lucru ca un avantaj, si sa aloca timp pentru a construi un plan foarte informativ cu raspunsurile scurte la intrebarile pe care le crezi ca se vor repeta de foarte multe ori.
5. Vorbeste cu incredere – O greseala a multor incepatori si noi agenti de vanzari este folosirea unor expresii de genul „Sunt destul de sigur” sau „Cred ca” … Daca un client va pune o intrebare despre un produs pe care incercii sa-l vinzi, ei se asteapta sa stii raspunsul exact la intrebarea lor. Cum te-ai simti daca ai incerca sa cumperi o masina, iar vanzatorul de masini ar spune „Sunt destul de sigur ca airbag-urile functioneaza” … Este mult diferit de a le spune „Airbagurile pentru aceasta marca lucreaza extrem de bine”. Deci tine minte, nu oferi raspunsuri sovaitoare, ci da intotdeauna un raspuns definitiv.
6. Fii rabdator – Uneori, un client nu este sigur daca el/ea vrea sa cumpere un produs. Cand se intampla acest lucru, nu uita sa raspunzi la intrebarile pe care le cere cu rabdare si nu ii impinge sa se grabeasca cu alegerea efectuata, deoarece acest lucru va duce, cel mai probabil, la indepartarea lor.
7. O abordare inteligenta – A avea o abordare solida pentru un agent de vanzari este important, pentru ca te ajuta sa ramai consecvent. Ce fel de agent de vanzari vrei sa fii? Vrei sa fii mereu zambitor si jovial animat sau tipul sumbru si consultativ? Fa o alegere, ramai cu ea si practica-o.
8. Construieste increderea – Cand faci o mica afacere cu ajutorul Internetului ca un mediu intermediar, inveti foarte multe despre importanta construirii unei relatii de incredere cu clientii. Mediul online este cunoscut pentru toate povestile sale de groaza, asa ca este nevoie sa construieste intr-adevar increderea cu publicul tau tinta, pentru ca acestea sa cumpere ceva de la tine. Incearca intotdeauna sa gasesti o modalitate de a te referi la client, pentru ca acest lucru va da increderea atat de necesara pentru a finaliza o vanzare.
9. Fii prezentabil – E bine sa fii curat si profesional. Nu poti sa ai idee de cate ori pot pierde probabil o vanzare din cauza barbii nerase, hainele nepotrivite sau sifonate. Daca stii ca esti pe cale de a incerca sa faci unele vanzari in persoana, aloca timp pentru a-ti oferi un aspect curat, prietenos, abordabil.
10. Sa stii cand sa initiezi discutia – atitudinea prea agresiva intr-o vanzare se va termina intotdeauna cu un rezultat prost. Cu toate acestea, acest lucru nu inseamna ca nu ar trebui sa incerci sa initiezi o vanzare care se apropie de sfarsitul sau. Daca clientul este sceptic cu privire la produs, sau pur si simplu nu este sigur, utilizeaza aceste sanse pentru a pune cartile pe masa. Pregateste cateva exemple de eficienta a produsului, sau ofera. potentialului client oarecare „vorbe reale”. De exemplu, unele „vorbe reale” ar putea fi ceva de genul, „Personal, daca nu am fi avut acest produs, am fi ramas cu masina de doua ori in pana”. Aceasta nu trebuie sa fie unul extrem, dar sa sublinieze punctul central.

Deci, acestea sunt cele mai bune cunostinte care pot folosi oricarui nou agent de vanzari/de afaceri. Ar fi bine sa te concentrezi mai mult pe acestea cand esti la inceput, asa ca nu uita sa le pastrezi pe fiecare in minte!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *