Atentie la neatentie

anvelope-iarnaNu este o noutate pentru nimeni, faptul ca, cele mai multe accidente se petrec in trafic. As vrea ca lucrurile sa se prezinte altfel, insa realitatea este multe prea vocala pentru a o putea ignora. Care sunt cauzele ce duc la aceasta crestere vizibila a numarului de accidente? Poate fi vorba de viteza excesiva, de neglijenta soferului sau a celorlalti participanti la trafic, de neadaptarea la conditiile meteo, de neatentie, iar lista poate continua.

Pentru ca tot am adus in discutie problema neadaptarii la conditiile meteo, pe timp de iarna masina trebuie neaparat sa fie dotata cu anvelope de iarna. Iarna, drumurile fiind acoperite de zapada, gheata sau polei, sunt necesare anvelope de iarna. Daca va intrebati: “de ce nu am putea folosi anvelope de vara, in timpul iernii, daca am rula cu o atentie mai mare?”. Raspunsul este simplu si concis. Pentru ca anvelopele de iarna sunt specifice temperaturilor de sub 7 grade Celsius si in plus de asta, este impus prin lege, este obligatoriu ca soferii sa isi schimbe cauciucurile odata cu instalarea frigulul si a temperaturilor scazute. Ar trebui sa mai stiti si ca, intre cele doua tipuri de anvelope, sunt diferente concrete, fiecare avand anumite caracteristici pentru anumite temperaturi. De exemplu, cauciucurile de iarna ofera mai multa flexibilitate si aderenta, fiind mai moi decat cele de vara.

Asa ca, daca va doriti sa circulati in conditii de siguranta, este musai sa le folosesti si nu sa le montati in ultimul moment, cand deja a cazut prima zapada sau au aparut primele urme de polei, ci ar trebui montate, din timp, ghidandu-va dupa temperatura de afara. Pana la urma nici cel mai soisticat sistem de franare nu o sa va garanteze oprirea masinii in conditii bune, daca circulati cu anvelope de vara atunci cand ar trebui sa le aveti pe cele de iarna. E adevarat, cand veti achizitiona anvelopele de iarna, veti observa ca pot avea un indice de viteza inferior anvelopelor de vara. Pana la urma este si firesc sa fie asa. Ar trebui sa va luati absolut toate masurile necesare pentru a circula cat mai in siguranta pe drumurile nationale.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *